Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!

Bismillah Hirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!

Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!

Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..

Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!


Friday, May 6, 2011

Ayam Panggang Lada Hitam

9 January 2011

Hari nie nk share dgn kawan2 especially to Sue, amie and zimah! (Kaki masak :) )

Resepi nie, memang dh establish lah since 2001 lg..maksudnya dh 10 tahun lah.hikhikhik..InsyaAllah menjadi..

Ayam panggang lada hitam (refer gambar sebelah ye)



Bahan A (paste lada hitam):
1) 1 sudu besar lada hitam (nk lagi pedas letak la 2 sudu)
2) 1 sudu besar rempah biji
3) 10 ulas bawang putih
4) 3 sudu besar gula perang @ gula merah
5) 2 sudu besar gula putih
6) 1 sudu besar garam (ikut citarasa..sapa nk masin letak la 1 1/2 sudu)
(utk seekor ayam @ sekilo daging)
Bahan B:
1) Ayam @ daging (beef or lamb) :)

Cara2:

Tumbuk semua bahan2 A tadi hingga menjadi paste.
(guna lesung batu la kalo nk asli..hikhikhik.. kalo malas..guna ja mesin kisar yg utk kering)
Pastu ayam dan daging yg siap di basuh, dikesat (ayam guna cuka, daging guna tepung gandum) dan akhir sekali di selawat ye.. :) perap lah selama 2-3 jam..nk lg sedap..malam ni perap..tgh ari esok baru bakar (simpan dlm peti sejuk)..yummy! kelar2 sikit ayam dan daging tu supaya bhn2 tadi masuk dlmnya..baru urhmmph!

kalo guna oven..20 minit, suhu 20 degree celcius. selesai..siap dimakan bersama apa2 jenis sos lada hitam atau..air asam kerisik..perrghh!

Pastikan ulamnya..timun yg direndam dgn garam agar lebih ranggup(petua dr seorg kawan :))..coz..korang pun tau kan kenapa..(bleh potong carbon2 yg terhasil dr pembakaran bhn organic yg boleh menyebabkan cancer...hehheh..maap..masuk chemistry sikit..ahaks!)
Makan plak dgn nasi putih panas!

SELAMAT MENCUBA!
Pasti memikat hati yg tersayang ahaks! (dituju khas kpd sue)
p/s: paste yg lebih boleh disimpan dlm freeze..bila nk makan..amik ja kan.. :)

menu hari nie..ayam dan daging panggang lada hitam + air asam kerisik+ kangkung goreng belacan dan rendang daging rebung..alhmdlh..(dpt sambutan hebat oleh adik2ku)!

No comments:

Post a Comment