Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!

Bismillah Hirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!

Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!

Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..

Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!


Saturday, September 24, 2011

Keuy-teauw Kungfu (^_^)

Asal: First time makan kat kedai makan hutan kampung waktu amik RH 3838 :)
Tetiba ja rasa nk try buat ..apa lg google ja lah..lagi pun ada ja org yg request nk makan..

Lokasi: Mom's Kitchen
(3 org makan)

Bahan2
(Keuytiauw)-A
1/2 bungkus Keuytiaw 
3 biji telur
kicap cair

(Kuah)-B mcm kuah ladna ja..
2 ulas bwg putih
sedikit halia (dipotong halus)
1/2 mangkuk sotong
1/2 mangkuk udang
2 sudu besar sos tiram
1 kpg fish cake
1 sudu besar lada sulah
1 kiub pati ayam
2 sudu teh tepung jagung+1 cwn air
3 gelas air
sedikit gula
4 biji cili api (cabai melaka-dipotong dua atau ditumbuh sikit)
sayur2( kubis, bunga kubis, carrot, kailan, bronkoli and ect)

Cara2
A-sebiji telur dipukul dan masukkan sedikit lada sulah dan sedikit kicap cair dalam mangkuk.
Ambil segenggam keutaw dan kacau2 sikit.. panaskan minyak dalam belanga dan masukkan kewtau td, tunggu sehingga telur masak dan membaluti keutaw dan alihkan.Angkat dan masukkan ke dlm pinggan.(Ini utk seorg-buat lagi 2 kali)

B- Tumis bawang putih dan halia dgn sedikit minyak hingga garing dan wangi. Masukkan udang + sotong + fish cake+ sos tiram + kuib pati ayam. tunggu 3 min masukkan semua sayur2+cili @ cabai melaka tadi. Tunggu 5 min.masukkan air sebagai kuah. masukkan sedikit gula +lada sulah...tunggu hingga sayur layu sedikit. setelah mendidih..akhir sekali masukkan larutan tepung jagung tadi.. dan tunggu hingga kuah menjadi pekat sedikit. rasa lah..sedap ka tak.. =) kalo semua dh okey sedia dituang ke atas keutew tadi.

Tabur bawang goreng, daun sup dan bawang, limau nipis. (sebagai hiasan) 
Ini lah hasilnya nanti!

 SELAMAT MENCUBA!

3 comments:

  1. tu diaa.. ..sedap nih. baru kmarin makan kt ana muda.. tp kt ctu nma nya kueteow hong kong.kdai lain smua pgl kungfu....pelik2..

    ReplyDelete
  2. hehehhee..memang marvelous lah! skrg nie sibuk sesangat so, dh tak rajin masak dah.. tgk lah bila lapang2 kami post masakan baru ..letihh la naimah...

    ReplyDelete
  3. kira rajin la tu..xpa,memasak pn kdg2 leh hilangkan letih,leh release stress..itupn kalo msakan tu menjadi.kalo xmnjadi mau rasa nk lempaq ja kuali.hehehe.itu naimah la.. hehe

    ReplyDelete