Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!
Bismillah Hirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!
Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!
Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..
Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!
Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!
Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!
Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..
Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!
Tuesday, May 24, 2011
Kek kukus Jagung
Asal resepi : Kak Amirah opismate.
lama sungguh nk buat, tapi tak terterbuat2, isnin, tah dr mana cik mood dtg..balik kerja terus buat..Alhamdulillah menjadi..sekejap ja..cuma nk kukus tu..takes time..
mak pun sukerr!
Bahan2
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan
pewarna merah dan hijau
Cara-cara: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan
menggunakan spatula.
(bahagikan aduanan ke 2 bahagian kecil dan letaklah warna merah dan hijau)
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai dan cambur sedikit warna2 tadi(agak menarik), hiaskan dgn kismis hitam dan
kukus selama 15minit.
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kalo nk manis letak lah 3 sudu besar susu pekat manis..kuih nie agak sikit lemak masin..tapi okey..cuma sesiapa yg suka manis..letak lah susu pekat.
ReplyDelete