Lokasi: Mom's Kitchen
Bahan2
4 ketul ayam (diletak garam kunyit)
sebuk pasti sedap/serbuk cukup rasa
bahan kisar/tumbuk
1 btg serai
2 biji bawang merah
3 buji bawang putih
4 biji cili hijau/ cabai melaka
1/2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
Cara2
Tumbuk atau kisar bahan2 kisar diatas. ayam diletak garam kunyit secukupnya. semua bahan ini dilumur kpd ayam yg telah dikelar. Perap utk 30min -1 jam. setelah diperap, ayam ini di masukkan kedalam periuk dan sedikit air (1/2 cwn air) dan ditutup. masak sehingga air sedikit kering.
tunggu biar ayam sejuk sedikit, letakkan tepung jagung+serbuk pasti sedap (selup/salut ayam tadi dgn tepung jagung) biar tepung melekat dengan sempurna kat ayam tersebut.
Kemudian, sedia utk digoreng dgn minyak kelapa sawit sehingga golden brown. seblm mkn potong2kan ayam2 ini..(isinya memang lembut). Ayamnya pun rangup. Sedia utk dimakan.
Selamat mencuba!
taraa! nie gambaqnya =)
orite..petang ni sure kena buat nih.. tq dear.
ReplyDeletekek aritu cam renyah je.. tak daya nak buat..hehe..tq for sharing.:)
Selamat menyempurnakan ibadah Ramadhan to Nasul & family.
=)Selamat berpuasa jugak utk kak idah dan keluarga.. sosej roll bersalut oat pun sedap akak.. mesti anak2 akak suka..=)
ReplyDelete