Asal: Pagi -pagi dh makan bun jual kat punch card.. cheese bun..sedap dan amat lembut! Apa lagi nk makan punya pasal..google lah.. terjumpa lah "Bun Lembut Osaka"..
misi yg seterusnya pegi beli lah kat Kedai Kek Yumi tepung roti.. baru tau yg tepung roti nie tak sama langsung dgn tepung gambum dr structure particle nya.. heheh ala2 chemistry gitu! Lepas ja tgk gemersik kalbu.. dan refreshment mula lah membuat doh roti nie.. dlm hati risau gak takut2 tak jadi!..
Alhmdlh..menjadi jugak.. cuma kelembutan roti nie tak boleh capai kelembutan bun pagi tadi.. kena bnyk improve lg nie.. huhuhhu rasanya lepas nie kena tambah bread softener.. mak suka! itu yg penting =) berbunga2 hati..ahaks!
Thanks to kak not jugak lah memberi idea2 martin steward... Kek karemal pun amat2 sedap! =)walaupun 2 pagi sempat lg membuat kuah laksa..heheh.. maacam nak raya pulak! bersemangat mak sambut anak and menantu sulung dia!!! bertuahnya ampa... =)
misi yg seterusnya pegi beli lah kat Kedai Kek Yumi tepung roti.. baru tau yg tepung roti nie tak sama langsung dgn tepung gambum dr structure particle nya.. heheh ala2 chemistry gitu! Lepas ja tgk gemersik kalbu.. dan refreshment mula lah membuat doh roti nie.. dlm hati risau gak takut2 tak jadi!..
Alhmdlh..menjadi jugak.. cuma kelembutan roti nie tak boleh capai kelembutan bun pagi tadi.. kena bnyk improve lg nie.. huhuhhu rasanya lepas nie kena tambah bread softener.. mak suka! itu yg penting =) berbunga2 hati..ahaks!
Thanks to kak not jugak lah memberi idea2 martin steward... Kek karemal pun amat2 sedap! =)walaupun 2 pagi sempat lg membuat kuah laksa..heheh.. maacam nak raya pulak! bersemangat mak sambut anak and menantu sulung dia!!! bertuahnya ampa... =)
Lokasi: Mom's Kitchen with Chef Not!
Resepi nie di ambil dr blog ni:Tqvm kak ros!
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya ( Untuk Doh)
300gram tepung roti
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam
* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu
baki telur + 2 sudu besar susu
resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
25 gram tepung gandum
125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
25 gram tepung gandum
125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment