Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!

Bismillah Hirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!

Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!

Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..

Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!


Tuesday, February 21, 2012

Roti Jala & Serawa Ubi Jagung

Asal: Terkenangkan kuih jala yg mkn kat depan sekolah derma dkt dgn hospital tunku fauziah... sedap bangat! smp teringat2..(mimpi2..=)) rasanya yg agak lembut didlm dan agak rangup diluar dah menambat hati  supaya mencuba buat mcm kuih jala nie.. Kes nak habis kan serawa ubi+jagung yg mak buat kelmarin, makanya terciptalah kuih jala Puteri Mahsuri nie =)..

Lokasi: Mom's Kitchen

Bahan2

11/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 cwn susu cair/ susu segar
1 cwn air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 biji telur
sedikit pewarna kuning@ kunyit

Cara2

Campurkan tepung gandum dan tepung jagung dlm bekas. Masukkan gula dan garam. masukkan susu cair dan air, telur yg telah dipukul. pukul dgn tgn sehingga sebati jgn berketul2.. kalo berketul2 tapis lah dulu. masukkan pewarna kuning (mengikut citarasa mata masing2 =)).
Siap utk di tebarkan jala2 nyer! nasul guna daun pisang buat mcm corong dan mula melukis2 jala tu mengikut kreativiti sendiri.. ini kes acuan lubang roti jalanya besar sgt lah =p. cara tradisional..coz kat kg kan..pokok pisang kat belakang rumah jer.. pada yg tinggal kat bandar tu.. mungkin bleh guna plastik atau cara lain yg bersesuaian lah.. tebarlah jala nyer atas non-stick pan. sapu minyak sikit seblm tebar tu..
Tunggu hingga agak garing dan kekuningan sikit.. mulalah melipat2. taraaa! dah siap!
ni gambar nyer..

p/s: boleh dimakan dgn gulai sardin, kari daging or kuah dal. nasul makan dgn serawa nie lah.. sedap!
Dan bleh ckp perfect lah! sesuai dgn citarasa mak saya! =)

No comments:

Post a Comment