Lokasi: Mom's kitchen
Bahan2
Bahan-bahan ( 10 orang )
Bahan yg
dikisar halus * :- - *10 tangkai cili kering
- *2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 jari kunyit hidup
- *1 hiris halia
- *2 sudu udang kering
- *2 sudu ikan bilis
- *sedikit belacan - jika suka
- *2 sk jintan kasar - sangar
- 2 batang serai - dititik
- 4 helai daun salam
- 1/2 jari lengkuas - diketuk
- 200 g udang hidup yg dikupas kulit
- Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang kecil
- 1 biji terung panjang
- 1 keping tahu kering - rendam
- 4 biji kentang
- 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
- 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un - direndam
- lada merah dan hijau - dipotong serong
- 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
3. Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau
nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
P/S:
Nasul buat utk 1/3 dr resepi nie ja.. pakai 1 biji kelapa ja. nasul lebihkan udang kering dan ikan bilis.
Cara2 dia pun senang sgt.. cuma prepare sendiri lah nasi impit tu.. nasul letak beras yg dh basuh dlm plastik dan seal pakai lilin. buat lubang kat plastik tu dgn garfu.. pastu masak dlm periuk dgn air yg agak banyak lah..boleh jugak pakai ketupat sate NONA.
Sambal tumis plak buat mcm sambal tumis ikan bilis makan dgn nasi lemak tu.. ikan bilis nasul tak campur..rangup lg sedap!
Taraa.. dh siap! =)
No comments:
Post a Comment