Lokasi: Mom's Kitchen
Puding Sago bersantan Gula Melaka
Bahan2300gm sago biji
2 liter air
1 sudu teh paste pandan
Santan
1 cwn santan pekat dan 1 cawan air + sedikit garam (jika pakai santan kotak masak selama 5-7 min)
atau boleh ja pakai santan fresh dr coconut.. =) + sedikit garam jugak (tak perlu lah masak jika fresh coconut milk)
Gula
1-2 keping gula melaka
1/2 cwn gula putih dan 1 cwn air. masak hingga larut semua gula ini.
sejukkan dulu seblm makan yer!
Cara2
didihkan air dalam periuk dan masukkan sago dan 1 sudu teh paste pandan..
kalo ada daun pandan letak lah sekali. masak hingga jadi jernih.. maksudnya tak nampak putih2 lagi. tunggu lah 2-3 min dan basuh dgn air untuk buang kanjinya menggunakan penapis. setelah dh habis dibuang kanjinya.. sago ni akan nampak dan rasa sebiji2..
toskan airnya dan masukkan dalam acuan2 yg suka.. ikut citarasa lah.. kalo malas, masuk ja dlm loyang ..bila nk makan ceduk ja dgn sudu or camca.. nasul agak rajin lah hehehh.. masukkan dalam acuan apum..
Kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.. dan sedia di makan dgn santan dan air gula melaka.
memang yummy lah! terasa gembira makan bersama mak tercinta! =)
Gemuklah lama2 mak saya..heheh
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment