RESEPI ASAL: TERANGGANU
RATING: 9/10 (Dah diuji di pasaran pelajar-pelajar tuisyen saya)
bahan2
1) 1/2 tahil agar2
2) 15 cawan air
3) 2 1/2 cawan gula
4) 2 cawan coffeemate(creamer)
5) 2 cawan air panas (hot water)
6) 1 1/2 cawan susu segar @ susu low fat dutch lady
7) 1 sudu teh esen pandan
8) 1 /2 sudu teh garam (just nk bagi lemak sikit)
9) pewarna(sirap,jagung,pandan and ect)
cara2
Bahan no 1,2 dan 3 (agar2 + air+gula) dimasak hingga larut(larutan A). Bahan 4 dan 5 (coffeemate+ hot water) dibancuh hingga larut dan dimasukkan kedalam larutan A. tunggu sekali atau 2 kali mendidih. kemudian masukkan susu segar dan garam (bahan no 6 dan 8) dan akhir sekali masukkan esen pandan utk wangikan dadih nie..biar dia mendidih sekali.
selepas itu, asingkan lah mengikut portion2 perisa2.elok2 tu tapislah dulu..takut2 ada precipetate (bahan2)yg tak larut.. nak chocholat, sirap, jagung, pandan semua boleh..ikut selera masing2..masukkan dlm bekas..tunggu sejuk..masukkan dlm peti sejuk..lebih kurang 2 jam...sedia di makan..dadih nie tahanlah utk 3-4 hari..tapi selalu buat malam..esok pagi dh licin..hehehe
p/s: kalo nk makan ramai2..gandakanlah bahan tadi..pasti sedap hingga makan satu nak lagi.. :D
SEMOGA BERJAYA MEMBUAT DADIH NIE..
(sebenarnya resepi ni dah 6 tahun.. kawan kak not, org terengganu yg bagi..nasul selalu buat jual kat budak2 tuisyen dulu2..semestinya dah establish)
No comments:
Post a Comment