Bahan2
1) mee kuning direbus sekejap2) 2 labu bawang besar
3) 3 ulas bawang putih
4) 4 bji ubi keledek (sedang2 ja)
5) 1 liter santan pekat (first time press)
6) 2 liter santan cair (second and third time press)
7) 1 1/2 paket serbuk kari ikan cap alagappas
8) 1/2 ekor ayam
9) 5 ketul fish kek
Hiasan
10) tauhu digoreng11) taugeh, cili merah, bawang goreng, limau nipis, telur rebus
12) lobak hijau & kacang panjang(dicelur)
Cara2
Ubi keledek dipotong dadu dan direbus hingga empuk, dikisar samp halus..+air waktu dikisar. bawang besar+putih dikisar jugak. panaskan 4 sudu besar minyak, masukkan 3 sudu besar bawang kisar td..goreng smp kuning, masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn air..goreng smp naik minyak..masukkan ayam tunggu 5 min..masukkan santan, bawang kisar, ubi keledek kisar, tambah air..jika terlalu pekat. tunggu hingga mendidih..biar lah 2-3 kali mendidih..masukkan gula, garam dan perisa tambahan jika suka (aji naik moto). masukkan fish kek yg dipotong kecil2 keping2 nipis.. lepas tu rasalah..kalo mcm kat kedai tu betul lah..hehhehe..rupanya..mudah ja..pakai masuk2 ja..dalam 2 jam siap dimakan..sedia dihidang dan dimakan.. selamat mencuba..
p/s: untuk hidangan 12-15 org..(1 big family lah)
No comments:
Post a Comment