RATING:9/10
DAH CUBA 2 KALI..memang SEDAP!!!
Bahan2 Pastry
3 cawan tepun gamdum di ayak
3 sudu besar gula aising
150 gm Mentega@ butter cup
Bahan2 Inti Pie
3 biji Apple
3 sudu besar gula
3 sudu besar gula perang
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan air dibancuh bersama tepung jagung
Cara2
Gaul mentega bersama tepung gandum dan gula aising.
Jika masih relai (masih tidak menjadi doh), tambah 1 sudu besar (max) air sejuk@ air ais..uli hingga menjadi doh.
Canai doh menjadi 2 kepingan 0.5cm..(jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal), sapu mentega pada loyang supaya tidak melekat. masukkan doh pertama yg dicanai td kedalam loyang, kemaskan tapak dan tepi loyang..kemudian masukkan inti apple tadi kedalam loyang. Tutup dgn doh kedua ke atas inti aple td..perkemaskan atas dan tepi..potong pastry yg berlebihan, kemudian buat lah bentuk dgn menekat di tepi loyang..biar nampak beralun2..cantik sikit! ;)
Sapu kuning telur keatas pie tadi sebelum bakar,
Bakar guna suhu 190°C selama 40 min..pemanasan upper lower dlm oven..kalo oven sekali dgn dapur tu okey ja..Dekat2 nk masak, bau yg harum dapat dibaulah..pastu tgk sama ada masak atau belum.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment