Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!

Bismillah Hirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!

Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!

Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..

Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!


Saturday, July 2, 2011

Ayam Percik Puteri Mahsuri

Asal: Cipta Sendiri dgn mak.. =)
Rate:10/10, rasanya lebih sedap dr ayam percik Ayam Mas! resepi yg patut dicuba!

Bahan2:
1) 1 ekor ayam

Bahan utk perap ayam(A) -semua bahan dikisar halus
1. 5 ulas bawang putih
2. 7 ulas bawang merah
3. 1 inci halia
4. 1 btg serai
5. garam secukup rasa

Bahan utk kuah percik(B)-semua bahan dikisar halus dan dimasak hingga pekat
1. 4 ulas bawang putih
2. 1 labu bawang besar
3. 5 ulas bawang merah
4. semangkuk pati santan
5. 1/2 mangkuk santan cair
6. 3 sudu cili mesin (kalom nk pedas tambah lg..kalo tak nk pedas kurangkan)
7. 1 keping asam keping (asam gelugur)
8. garam dan gula secukupnya.
 
Cara2
Ayam dipotong 12..(ikut suka kalo nk buat seekor tanpa dipotong pun ok jugak..)
perap ayam dengan bahan A selama 30 min. kemudian masukkan dalam periuk bersama 1/2 cawan air. Tutup periuk dgn penutupnya dan masak hingga 15-20 min (sehingga air kering @ empuk ayam tu).
sementara menunggu ayam empuk..buatkan kuah perciknya..
masukkan semua bahan (bawang, halia)yg dikisar kedalam santan cair dalam periuk..masak hingga mendidih. masukkan 3 sudu cili mesin dan pati santan.. masak hingga pekat. masukkan asam keping+gula+garam+pasti sedap @ cukup rasa.
ayam yg telah siap dimasak td dicelupkan kedalam kuah percik dan dibakar. hingga kering kuah perciknya.. (dlm 20 min menggunakan oven bersuhu 200°C).. bakar pakai tradisional pun lg sedap..cuma tak nk buat pencemaran alam jer.. =)

Siap dimakan dgn nasik putih panas pun sedap!
SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment