Lama menyepi bukan menghilang,
sibuk melanda bagai tsunami,
Ini masa ambil peluang,
Menulis resepi wafer Tsunami.
Lokasi: Mom's Kitchen
BAHAN-BAHAN
12 sudu besar tepung gandum (cap sauh)
2 sudu kecil yis kering (instant yis) dibancuh dengan 1/2 cwn air sejuk
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega (dicairkan)
1 cawan susu segar (suhu bilik)
1 biji telur
air suam secukupnya ( agar adunan tidak terlalu pekat atau cair)
1/2 sudu kecil esen wafer
Cara-cara
1.bancuh yis dengan air sejuk hingga larut biarkan seketika
2. masukkan semua bahan-bahan diatas di dalam bekas dan dimasukkan yis yang telah larut tadi.
3. Campur dengan air suam secukupnya. pastikan adunan tidak pekat atau terlalu cair. lebih kurang 1 cawan.
4. panaskan wafer maker dan setelah agak panas masukkan bancuhan ke dalam acuan dan tutup.
5. Biarkan 5 minit atau sehingga wafer masak.
6. siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment