Asal: Tetiba rasa nak makan cucur badak buatan sendiri, serius seumur hidup tak pernah tgk org buat atau pun buat sendiri. Apa lagi tunggu capai tab dan google ja resepi cucuq badak... blog yg dipilih adalah blog mat gebu. Alhmdlh, memang terangkatlah!!!
Daripada suka2 dah menjadi rutin pulak buat cucuq badak jual pagi2...heheh... tak pernah tak habis.. everyday mmg licin. Kepada kwn2 sesiapa nk try buat mmg boleh try resepi ni.. menjadi.. tak pandai buat pun mesti jd pandai... cuma yg penting rajin saja... pasti menjadi... jom tgk resepi =)
Bahan-bahan
Inti Serunding Kelapa
2 cawan kelapa parut
3-4 ulas bawang merah*
2-3 batang serai - hiris nipis*
5-7 biji cili kering - buang biji dan rendam seketika dalam air panas - toskan*
sedikit serbuk kunyit
1 cawan udang geragau - kisar sedikit kasar
gula, garam secukupnya dan sedikit serbuk perasa (jika suka)
Adunan Kuih
750g ubi keledek isi oren/kuning - jgn guna keledek yg jenis berkulit licin (yg warna ungu tu..sbb keledek tu jenis lembik, nati akan guna banyak tepung dan kuih jadi keras)
1 1/4 cawan tepung gandum - maz guna tepung serbaguna (all purpose flour)
1/4 cawan tepung beras
sedikit garam - gaul dengan 2 jenis tepung diatas.
Cara
1. Inti Serunding Kelapa - Kisar semua bahan yang bertanda * bersama 1 cawan air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan semua bahan, garam, gula dan sedikit serbuk perasa. Kacau sebati. Masak sehingga kering dan perasakan secukup rasa. Sejukkan seketika.
3. Untuk Kuih - Kikis kulit keledek, cuci bersih dan rebus sehingga empuk/lembut bersama sedikit garam. Toskan dan tumbuk lumat. Ketepikan biar sejuk seketika.
4. Kemudian gaul sebati tepung dengan keledek agar menjadi doh yang lembut.
5. Ambil doh sebesar bola ping pong, leperkan dan masukkan inti. Kemudian tutup kemas dan tekan sikit ditelapak tangan untuk bentukkan kuih menjadi sedikit leper. Kalau terlalu lembit, sapukan sikit tangan dengan tepung.
6. Susun kuih dalam bekas yang di alas dengan plastik agar kuih tidak melekat dan buat sampai habis.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana dan goreng sambil dibalik-balik sekali sekala sehingga sedikit perang dikedua belah.
6. Kuih ni juga boleh disejukbeku (frozen). Pastikan kuih yang hendak disejukbeku dialas dengan plastik agar tidak melekat satu sama lain. Kalau nak goreng kuih yang telah disejukbeku, celupkan dulu kuih dalam air biasa kemudian baru masukkan dalam minyak yang telah dipanaskan sederhana, jangan bimbang ianya tak akan merecip minyak keluar (sentiasa guna api sederhana dan goreng sambil dibalik-balikkan selalu).
No comments:
Post a Comment