Ahlan Wasahlan Wa Bimarhabam Bikum!

Bismillah Hirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhuwah!

Selamat melayari laman blog "My Sweet Home" yang menempatkan perkongsian resepi-resepi dan hobi-hobi seorang yang bergelar Puteri @ Wanita! Laman ini dihasilkan bagi berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat kepada sahabat, kawan dan rakan..teristemewa kepada yg bergelar Puteri @ Wanita!

Diharapkan sahabat-sahabat dapat memberi komen2 dan idea2 yang baru bagi menambahbaikan blog ini dimasa depan..agar lebih menarik dan memupuk minat kita menjadi seorang Puteri @Wanita serba boleh disamping menjadi anak, isteri dan ibu yang solehah di masa depan..

Selamat Melayari "My Sweet Home" semoga hari-hari anda sentiasa indah bak bulan purnama dan sentiasa ceria bak sinar mentari pagi!


Sunday, October 2, 2011

Pandan's Sponge Cake

Pandan's Sponge Cake =)

Asal: Resepi dr sahabat yg mempunyai hobi yg sama..Ija! Thanks to u! Rasa amat puas hati dan insyaAllah akan buat kelas masak2 lepas nie..hehehhee..jika diberi ruang dan peluang utk berkongsi ilmu Allah yg satu ini..amin..
Sempat juga beri kat Wa nab (mak sedara) dan Tok Yah (mak mertua kak not) =) 
p/s kpd kak not: nanti menantu makcik buatkan yer.. =) kataku kpd Tok Yah..hehhe

Lokasi: Mom's Kitchen.. 

Bahan2
4 biji telur
125g gula castor
10g ovallate
100g tepung naik sendiri (blue key kotak warna oren)
20g tepung jagung
1 sudu teh baking powder
40g air masak
60g minyak masak (corn oil)
1 sudu teh esen pandan
1 sudu teh paste pandan
sedikit pewarna hijau

Cara2
Pukul telur+gula (yg telah dimesin)+ovallate hingga kembang (gebu dan putih)-guna mixer dgn kelajuan tinggi
Masukkan (tepung naik sendiri+tepung jagung+baking powder-diayak 3 kali)-mixer dgn kelajuan rendah
Masukkan air sedikit semi sedikit hingga habis dan esen pandan.-mixer dgn kelajuan rendah
Masukkan minyak dengan kaedah kaub balik sehingga minyak sebati dgn adunan.(pastikan dibahagian bawah adunan, tiada minyak yg tidak bercampur dgn adunan)
Jika ingin mudah dikeluarkan kek dari loyang, gunting kertas turas or tracing paper mengikut saiz loyang dan sapu butter or marjerin dikeliling loyang.
Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang.
Bakar adunan ini pada suhu 180 degree celcius selama 40min.
Setelah masak keluarkan dan terbalikkan kedalam talam or bekas.
Tunggu sedikit sejuk..kemudian baru dipotong. Baru sedap!

Selamat mencuba!
Make me smile all the day!

No comments:

Post a Comment