PUDING PELANGI
Lokasi: Dapur Bonda
Bahan2
650mL air
10gm agar2 serbuk
200gm gula pasir (kalo nk kurang manis letak 180gm)
1 biji telur
200ml susu cair (1/2 tin susu sejat cair)
60gm butter
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanila
paste coklat @ 1 sudu besar serbuk koko
perisa ros(merah), dan pandan (hijau)
Cara2
Masak gula dan agar2 serbuk dgn 650mL air hingga larut @ mendidih (Campuran A).
Pukul telur dgn susu cair dan 1 sudu tepung kastard (guna tangan ja) hingga larut. kemudian masukkan butter, masak hingga mendidih. Kemudian masukkan esen vanila (Campuran B).
Masukkan Campuran B ke dalam A. Masak hingga mendidih (@ sedikit pekat). Kemudian bahagikan kpd 4 warna. koko, hijau, merah dan kuning.
Sengetkan loyang dan mula tuang adunan berwarna berselang seli sehingga habis. dah habis betulkan loyang biar sama kembali.
Sejukkan dan baru masukkan dlm peti sejuk. bila sejuk baru sedap di makan! =)
No comments:
Post a Comment